2003 年 一 月

第 305 期

專 題 安老服務消息 眾言堂 生活小品 松柏延年 綜 合 

    今 年 明 明 係 盲 年 , 但 年 尾 就 聽 到 好 多 擺 喜 酒 的 消 息 , 剛 剛 老 公 話 去 飲 , 舊 同 事 娶 新 袍 , 即 刻 又 到 親 家 奶 奶 嫁 女 。 諗 起 舊 年 年 頭 阿 女 個 大 伯 生 哥 才 五 十 出 頭 就 心 臟 病 過 身 , 今 年 總 算 有 喜 事 , 都 為 佢 開 心 。

    呢 個 孻 女 其 實 都 唔 細 得 過 阿 女 幾 多 , 不 過 依 家 後 生 仔 女 都 係 遲 結 婚 架 啦 , 愈 叻 女 愈 遲 , 未 過 三 十 已 偷 笑 啦 。

    我 都 係 第 一 次 在 酒 店 飲 喜 酒 。 嘩 , 真 係 大 鄉 里 , 原 來 有 影 畫 戲 睇 , 將 新 郎 新 娘 細 個 到 大 個 到 拍 拖 的 相 片 輯 錄 , 加 埋 會 飛 的 心 呀 花 呀 , 配 上 音 樂 , 到 婚 紗 相 出 埋 就 完 。 短 短 地 , 又 幾 好 睇 。 見 到 阿 爸 細 個 個 樣 , 乖 孫 猛 指 , 阿 女 就 笑 餐 死 , 有 時 懷 下 舊 真 係 好 開 心 既 !

    雖 然 話 摩 登 , 又 有 切 蛋 糕 儀 式 , 褸 晒 紗 , 但 未 開 席 之 前 一 樣 有 斟 茶 , 而 且 係 褂 , 戴 晒 金 鐲 那 種 。 我 見 親 家 奶 奶 眉 開 眼 笑 , 連 我 都 拉 去 飲 新 袍 茶 , 好 在 我 一 早 帶 定 隻 鐲 , 唔 怕 失 禮 。

    記 得 以 前 自 己 嫁 之 時 斟 茶 要 跪 , 依 家 當 然 不 會 。 不 過 尊 敬 長 輩 呢 個 好 傳 統 係 應 該 繼 續 既 , 新 郎 哥 好 識 做 , 買 了 靚 花 花 送 給 自 己 父 母 和 岳 母 , 還 當 眾 致 謝 養 育 之 恩 , 搞 到 我 都 眼 濕 濕 。 新 娘 就 不 知 咁 開 心 , 一 晚 換 幾 套 衫 , 好 似 時 裝 表 演 。 不 過 , 一 世 人 係 得 一 次 做 主 角 !

    以 前 聽 過 有 些 後 生 仔 女 話 最 怕 結 婚 要 擺 酒 老 土 到 死 , 依 家 演 變 到 著 紗 切 結 婚 餅 兼 做 電 影 主 角 , 夠 晒 浪 漫 , 即 刻 唔 同 晒 。 所 以 話 時 代 真 係 進 步 既 , 古 老 同 現 代 本 來 就 可 以 共 融 既 , 最 緊 要 係 有 心 去 安 排 , 各 採 其 長 就 得 啦 。

    諗 落 人 與 人 相 處 都 係 一 樣 , 有 時 候 人 地 家 婆 新 袍 不 和 , 都 係 唔 肯 去 睇 對 方 長 處 優 點 , 一 味 挑 剔 之 故 。 實 在 大 家 都 試 下 只 睇 長 處 , 只 揀 優 點 , 兩 代 人 既 智 慧 一 定 叻 過 一 代 人 , 又 何 必 為 小 事 紛 爭 呢 ?

    哈 , 飲 喜 酒 悟 大 道 理 , 你 話 我 阿 珍 叻 唔 叻 ?

 

珍   嬸

 

 


回到主頁 回到前一頁